Villa/
Doijer

van Doleweerd LAW is gevestigd in een pand dat bij het kantoor past: aan de Stadsring 103 in Amersfoort in ‘Villa Doijer’. De naam komt van de opdrachtgever: in 1886 gaf J.W. Doijer aan architect Willem Hendrik Kam (1844-1925) opdracht voor het ontwerpen van de villa. Dezelfde architect, naast stadsarchitect van Amersfoort ook wethouder Publieke Werken van de stad geweest, heeft onder meer Sociëteit Amicitia ontworpen.

Villa Doijer is zeldzaam in Amersfoort: het is een vakwerkvilla, die niet veel in de stad voorkomen. Opvallend zijn de topgevels met fijn houtsnijwerk in chaletstijl. Verder vallen de prachtige glas-in-lood ramen in de zijgevels op. Aan de linkerkant een onderwater/bovenwater doorsnede met vissen, eenden en lelies, aan de rechterkant een Aesculaap.

In de villa heeft geruime tijd een artsenpraktijk – aanvankelijk ook met apotheek – gezeten. Vandaar ook de achterbouw die uit de Tweede Wereldoorlog stamt: nadat de artsenpraktijk aanvankelijk in de villa gesitueerd was, is deze in de jaren 40 van de vorige eeuw verplaatst naar een dan gerealiseerde achterbouw. De geneeskunde is tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw in het pand bedreven: daarna kwamen er andere gebruikers, waaronder de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond. Vanaf 2014 wordt de villa gebruikt voor een variant van haar originele doel: in plaats van geneeskunde, zit nu het advocatenkantoor van Doleweerd LAW daar gevestigd.

Leuk detail is dat de originele wachtkamer weer in ere hersteld is: de bankjes waarop vroeger de patiënten zaten te wachten op hun consult aan de arts, geven nu plaats aan cliënten.

Meer weten over wat Van Doleweerd LAW kan betekenen? Of heeft u een concrete vraag?
Neem dan contact op.

Stel hieronder uw vraag!

Deel geen vertrouwelijke informatie in onderstaand contactformulier. Als u vertrouwelijke informatie wenst te delen, neemt u dan eerst contact op.

    Welke vraag wilt u stellen?