Scroll Top

Voorlopige voorziening in hoger beroep coffeeshop Snouckaertlaan toegewezen

Snouckaertlaan 30

De kansen voor de beoogd exploitant van de coffeeshop aan de Snouckaertlaan zijn nog niet (geheel) verkeken. Vandaag oordeelde de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de eerdere uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, waarbij het besluit tot weigering van burgemeester Bolsius goedgekeurd werd, te voortijdig was. Volgens de Afdeling heeft de rechter in Utrecht niet alle informatie die van relevante betekenis kan zijn, meegewogen. Daarom schorst de Raad van State de uitspraak van de rechter, en moet de burgemeester alsnog (opnieuw) in bezwaar beslissen.

De Raad van State bepaalt direct ook dat de coffeeshop niet per direct open mag, zoals de beoogd exploitant wel wilde. Dat betekent dat de burgemeester nu opnieuw een beslissing moet nemen. Alle argumenten spelen daarbij een rol: ook het afstandscriterium. De Raad van State geeft namelijk geen oordeel over de vraag of een hekwerk geplaatst mag worden. Die beoordeling kan niet in deze procedure, zo oordeelt de Afdeling.

De Afdeling heeft zich alleen in de voorlopige procedure uitgelaten: de uitspraak in hoger beroep is pas over een paar weken te verwachten. Dat is opvallend, omdat de Afdeling ook uitspraak in de hoger beroepsprocedure had kunnen doen. Vermoedelijk wordt deze procedure aangehouden totdat de burgemeester opnieuw een beslissing heeft genomen.

Kansen gekeerd voor de beoogd exploitant?

Hoewel de beoogd exploitant met de gegrondverklaring van het verzoek de procedure – en daarmee de kans op een coffeeshop op de Snouckaertlaan – levend heeft gehouden, zijn de kansen niet bepaald gekeerd. De burgemeester is nu aan zet. Daarbij moet hij (opnieuw) aan het afstandscriterium toetsen. Wil op dit punt een andere uitkomst komen dan voorheen, dan moet de beoogd exploitant eerst de plaatsing van een hek rond het perceel voor elkaar krijgen. Zou dat lukken, dan moet de afstandseis opnieuw bekeken worden. Is de conclusie daarvan dat voldaan wordt aan de afstandseis, dan moet de burgemeester nog alle andere bezwaren afwijzen voordat de coffeeshop er komt.

En dan is het te hopen dat niemand in de tussentijd op de bovenverdieping, die te huur staat, een school begint…

Kortom, voordat de witte rook op de Snouckartlaan letterlijk en figuurlijk te zien is, moet nog een lange weg begaan worden.

Direct contact?

Meer weten? Vragen? Vul het formulier hiernaast in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!