#HansaDown: wat is er gebeurd en mag dit zomaar?

HansaMarket, een darkweb-marketplace, is uit de lucht gehaald door de Nederlandse justitiële autoriteiten. Dit leidde al snel tot het trending topic #HansaDown op Twitter.

Belangrijker dan de takedown is dat een maand van tevoren, op 20 juni 2017, de server naar Nederland verhuisd is, vlak nadat het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie de site had overgenomen.

Dat betekent dat de politie in beginsel de beschikking heeft over bijvoorbeeld alle berichten die in die periode verstuurd zijn via HansaMarket. De encryptie die onder meer de vertrouwelijkheid van de inhoud van die berichten moest garanderen, is door de politie uitgezet. Ook gebruikersnamen en wachtwoorden, van zowel kopers als verkopers, zijn in handen van justitie gekomen.

Het moment van de takeover was geen toeval. Eerder was al Alphabay, eveneens een darknet-marketplace, door justitiële autoriteiten gesloten. Toen zijn veel kopers en verkopers overgestapt op Hansanet, dat toen al in handen van de Nederlandse politie was.

Het is niet waarschijnlijk dat dit alle informatie is. Op dit moment is enkel de informatie van de justitiële autoriteiten beschikbaar.

hansadown

#HansaDown: Mag dit zomaar?

Volgens de verantwoordelijk landelijk officier van justitie, mr. Egberts, zou dit allemaal mogen. Er heeft volgens hem interne toetsing plaatsgevonden. Dit soort activiteiten mag namelijk niet zomaar.

Of het echt allemaal mag en kan valt nog te bezien. Daarvoor is op dit moment onvoldoende informatie beschikbaar.

Zo is onduidelijk welke opsporingsactiviteiten door de Nederlandse politie zijn verricht, en welke door buitenlandse. Door slim van jurisdicties gebruik te maken, kan informatie beschikbaar worden die in Nederland niet of niet gemakkelijk verkregen kan worden.

Wel is duidelijk dat in de periode dat de site in beheer van de Nederlandse politie was, meer dan 50.000 transacties zijn voltooid. Dat is een fors aantal en roept de vraag op of de site niet te lang in de lucht is gehouden. De politie maakt zich namelijk wel schuldig aan strafbare feiten: denk aan medeplichtigheid aan de handel in verdovende middelen, witwassen of het medeplegen aan het vervoeren van de drugs.

Zeker is dat een kritische toets van het justitieel optreden nodig is. Dat oordeel moet komen van de Nederlandse rechter.

Wat nu?

Wanneer je de afgelopen maand gehandeld hebt op Hansa Market, dan doe je er verstandig aan om aan te nemen dat die transacties bekend zijn bij justitie en politie. Dat geldt ook voor je gebruikersnaam en wachtwoord. Hopelijk gebruik je niet dezelfde gebruikersnaam of wachtwoord op andere sites, want anders zijn ook die gecorrumpeerd. Zo kan justitie dan bijvoorbeeld andere berichten, gepost onder diezelfde gebruikersnaam aan jou linken.

Als je betalingen hebt verricht met behulp van bijvoorbeeld Bitcoins, wees dan waakzaam dat ook die wallet(s) besmet kunnen zijn. Andere transacties uit dezelfde wallet kunnen dan ook aan jouw (gebruikers)naam gelinkt worden.

Beschermt TOR mijn anonimiteit niet?

Ja, TOR in beginsel wel. Maar niet alles is TOR. Een eenvoudig voorbeeld: bestelde drugs moeten ergens bezorgd worden. Door de huidige Hansa Market operatie kan de politie een verband leggen tussen transactie, gebruikersnaam, bitcoinwallet en afleveradres. En daarop kunnen ze verder onderzoek doen en zo een verband leggen tussen jouw identiteit en je transacties.

Moet ik me als verkoper of koper zorgen maken?

Dat ligt eraan. Maar ik zou – zeker als aanbieder – er niet heel gerust op zijn. Zeker is dat justitie in dat geval interesse in je heeft. Dat kan problemen opleveren. Hoe groot de kans daarop en is en hoe groot die problemen kunnen zijn is niet in zijn algemeenheid te zeggen.

Het meest verstandige is om met een ter zakendeskundige advocaat contact op te nemen. Dan kun je – in vertrouwelijkheid – jouw situatie bespreken. Voor de volledigheid: in real life-contact met een advocaat wordt beschermd en mag niet tegen je gebruikt worden. Neem dus vooral contact op om een afspraak te maken.