De WK-poule: alleen maar leuk?

APM463886-568x378De sportzomer gaat weer beginnen. Voor veel mensen een gelegenheid om mee te doen aan een poule: of het nu voor de Tour de France is, of voor het WK-voetbal. Soms wordt zo’n poule zelfs georganiseerd vanuit het bedrijf of het café. Maar mag dat eigenlijk wel, of loop je als (horeca)ondernemer een risico?

Kansspel

In Nederland wordt de markt van weddenschappen, gokken en kansspelen streng gereguleerd door de Wet op de Kansspelen. De Kansspelautoriteit is de toezichthouder en controleert de naleving van de regelgeving. Volgens de definitie van de wet is bijvoorbeeld een WK-poule een kansspel, en dat betekent dat je er niet zomaar aan mag beginnen.

Wat zijn de regels?

Het organiseren van een kansspel is verboden, net als het deelnemen daaraan, tenzij daarvoor een vergunning verleend is. Dit geldt alleen voor kansspelen die openbaar zijn. Een groep vrienden die een WK-poule spelen, is dus niet overtreding, evenmin als de WK-poule in de bedrijfskantine waaraan medewerkers kunnen meedoen, maar een café-eigenaar die zijn klanten laat inschrijven wél.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen van een WK-poule zonder vergunning kunnen ernstig zijn: het organiseren van een kansspel zonder vergunning is veelal een misdrijf. De organisator loopt dus het risico van een strafrechtelijke vervolging. Een andere mogelijkheid is een boete van de Kansspelautoriteit.  De boetes die opgelegd kunnen worden kunnen oplopen tot € 810.000,00. Daarnaast begaat de café-eigenaar die een poule organiseert, promoot door middel van een poster èn er zelf aan meedoet, drie losse overtredingen, die alledrie bestraft kunnen worden.  Die gevolgen kunnen zélf ook weer onbedoelde gevolgen hebben: na strafrechtelijke veroordeling kan de bewuste café-eigenaar ook zijn vergunning kwijtraken.

Wat mag wel?

Mag het organiseren van een poule dan helemaal niet meer? Jawel, als het maar niet opengesteld is voor het publiek. Dus een vriendenpoule mag, ook als de café-eigenaar één van de deelnemers is: zolang maar niet iedereen mee mag doen. Een andere optie is simpelweg een vergunning aanvragen. Daar zitten echter wel wat voorwaarden aan, met als belangrijkste dat de opbrengsten naar een goed doel moeten gaan en het totale prijzengeld niet meer dan € 4.500,00 mag bedragen – in dat geval kun je in je eigen gemeente een vergunning vragen.

Conclusie

Een onschuldige Tour-de-France of WK-poule kan grote gevolgen hebben, terwijl het opzetten daarvan binnen de regels heel goed mogelijk is. Met een paar kleine aanpassingen zijn de risico’s te vermijden.