Bekende opgepakt? Checklist!

Checklist aangehouden bekende

Is een bekende van u aangehouden? Volg dan deze checklist:

 • Noteer waar en wanneer (hoe laat) de bekende is aangehouden.
 • Neem direct contact op met één van onze advocaten – houd de volgende gegevens bij de hand:
  • Naam, voornaam en geboortedatum persoon;
  • Plaats van aanhouding;
  • Tijdstip van aanhouding;
  • bijzonderheden, zoals medicijngebruik, werk etc.
 • Is de verwachting dat uw bekende langer dan negen uur vast blijft zitten? Verzamel dan wat comfortabele, schone kleding.
 • Als er sprake is van school of werk, verzamel hier dan de papieren van en laat dit aan ons weten.
 • Zijn er medeverdachten? Neem direct contact op met één van onze advocaten.
 • Heeft een advocaat reeds contact opgenomen namens uw bekende? Noteer de gegevens van deze advocaat.

Advocaat of niet?

Wanneer een bekende van u is opgepakt kan er al een advocaat toegewezen zijn. Iedereen heeft namelijk het recht om voorafgaand (en tijdens) het verhoor bijgestaan te worden door een advocaat. Kun je zelf geen advocaat noemen, dan wordt een zogenaamde piketadvocaat toegewezen. Ook piketadvocaten kunnen gespecialiseerde strafrechtadvocaten met veel ervaring zijn. De advocaten van 3 Advocaten zijn (tevens) piketadvocaat. Iedereen kan ook afstand doen van dit recht: dan wordt er (nog) geen advocaat toegewezen.

Zit iemand meer dan negen uur vast, dan wordt sowieso een advocaat toegewezen. Ook hierbij geldt: als je er niet zelf een noemt, dan wordt een piketadvocaat toegewezen. Wanneer je geen afstand hebt gedaan om voorafgaand of tijdens het verhoor bijstand van een advocaat te krijgen, dan krijg je nu dezelfde advocaat.

Dit is van belang, want een advocaat mag niet ‘zomaar’ een client bijstaan: als die advocaat al door een andere advocaat wordt bijgestaan, moet er eerst overleg plaatsvinden.

Begin van het onderzoek

Veelal krijgen mensen dus een piketadvocaat toegewezen. Zoals gezegd, dit kunnen advocaten zijn met heel veel kennis en ervaring zijn. Maar je weet niet zeker of de piketadvocaat die kennis en ervaring heeft. Soms zijn het ook advocaten die strafrecht ‘erbij’ doen. Geen goed uitgangspunt, omdat in het begin van het onderzoek heel veel gewonnen kan worden – en heel veel mis kan gaan.

Het is dus zaak om zo vroeg mogelijk direct een gespecialiseerd strafrecht advocaat in te schakelen. U kunt altijd contact met ons opnemen wanneer u onze bijstand of ons advies wilt.

Ook wanneer een bekende van u reeds langer vastzit, kan het erg zinvol zijn om contact met ons te leggen. Met enige regelmaat nemen onze advocaten zaken van andere advocaten over, waarbij wij direct vanuit onze ervaring en kennis de cliënt van dienst kunnen zijn.